Trenquem els mites del gènere

a Opinem/Vida

La Direcció General de Joventut ofereix aquest taller de prevenció de violències masclistes als instituts de Catalunya.

Als grups de 3r ESO han vingut dues persones a fer un taller a l’institut que ha durat 3 sessions de 2 hores cada una. Aquest taller es diu revolució del gènere. Van parlar de diferents varietats de gènere i de sexualitat. Té l’objectiu de facilitar eines i recursos per abordar les desigualtats de gènere i les violències associades en l’àmbit educatiu.

A la primera sessió es van projectar diferents vídeos on ensenyaven: racisme, violència masclista, desigualtat de gènere, llibertat d’expressió, els estereotips, etc.

Llavors van fer una activitat on havien de passar desapercebuts per un extraterrestre, que s’havia de posicionar en el cos d’un home o d’una dona i dir quins estereotips havia de tenir perquè la gent no sospités. Els va semblar una mica avorrit però el missatge era molt interessant.

A la segona sessió, van representar un mini teatre on s’hi representava una escena. Donava lloc a una insistència i incòmodes situacions. Després van reproduir una cançó de l’Alejandro Sanz. Al principi semblava molt innocent però si llegeixes la lletra té un missatge masclista.

Quan es va acabar els van reproduir frases de cançons que quan ho deien sense música sonava malament en canvi amb música sonava bé,  per exemple: 4 babys, Hey Mama, Policeman i la muda

Finalment a la tercera sessió els van posar unes imatges sobre unes pel·lícules i series de dibuixos animats i contingut juvenil, i llavors van reflexionar sobre com estaven dissenyades.

Més tard, van fer una activitat on els hi posaven unes frases i havien de dir:  si estaven d’acord s’havien de posar el centre, i si estaven en contra s’havien d’assentar a una cadira, amb la opinió que tenien sobre les frase que et deien.

L’equip del Bosch i Jover report opina que el taller ha sigut una mica avorrit, sobretot la primera i la tercera sessió, ja que ja sabíem els conceptes que ens explicaven.

No hi havia gaire llibertat d’expressió, perquè si deies coses que no estaven gaire d’acord, debatien bastant. Dues hores seguides se’ns van fer molt pesades i hagués sigut millor un petit descans. La segona sessió va ser bastant entretinguda.